Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Ira_Harge Juventus_(mitología) Jobo_de_la_India Kuronezumia_macronema Kashiap Ledebouriella_seseloides Josemaría_Escriva_de_Balaguer Kortatu_(album) James_Reiher_Jr. Linea_12_(San_Juan) La_Torre_Oscura_V:_Lobos_del_Calla Ivo_Andrić Li_Ju-chen Juan_Francisco_Martínez_Modesto_"Nino" Lipoproteina_LDL Juvenal_Hernandez_J. Joao_Mallmann_"Parobe" Lengua_sabir Las_aventuras_de_Tintin_Tintin_en_el_Congo La_Opinión_de_La_Coruña Joseph-Louis_Gay-Lussac Ipomoea_pes_caprae_var_emarginata Las_Filipinas_(San_Pedro_de_Macorís) La_Revolucion_(album) La_Corta_(Jerez_de_la_Fra.) La_invasion_de_los_ultracuerpos_(1978) La_Chapelle-Vendômoise Javier_Reátegui La_Unión_(Sucre) Jacques_Ellul Julián_Vergara_Medrano LabWindows/CVI L_A_V_Venta_de_Banos-León-Gijón Lago_Epulafquen José_Américo_Ghezzi Jean-François_de_La_Perouse Kinkaku_ji La_ciudad_del_sol Las_dos_jornadas La_sirena_varada_(obra) La_Chapelle-en-Lafaye Julio_Africano Lee_William_Aaker Keity_Mendieta Liga_Endesa_2012-13 Las_siete_banderas_de_Texas Isla_Tránsito Jardin_botanico_UBC LaFayette_(Nueva_York) Leopold-Franzens-Universität_Innsbruck Lengua_amárica Lithobiomorpha Libertad_(filosofía) L'ubomir_Jahnatek La_Perriere_(Orne)

html map