Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Fl._South._U.S. El_último_vagón Fernando_Terrera Estacion_Cerrito_(Buenos_Aires) Eremomastax_crossandriflora Francofilia El_Bañado_(Valle_Viejo) Escalona_(serie_de_televisión) Estado_de_Haiti El_Rebalso Ensenanza_básica Estación_de_Richard-Lenoir Estadio_Sarria Embalse_de_Riano Fondo_nacional_para_la_cultura_y_las_artes Festival_Folclórico,_Reinado_Nacional_del_Bambuco_y_Muestra_Internacional_del_Folclor Eduardo_Orrego_Villacorta Elecciones_generales_de_la_Republica_Checa Federación_Veterinaria_Regional_de_Castilla_la_Vieja_y_León Eugene_Rousseau_(ajedrecista) Francois_Henri_Pinault El_Vigia_FC Francinilson_meirelles Exciting_Heroine_Bird_Fighter_Bird_Pink_in_Crisis Floriana_F.C. Estacion_de_la_Sabana Ermita_rupestre_de_Cadalso Estación_de_Sant_Vicenc_de_Castellet/Sant_Vicenç_Castellgalí Estacion_Coronel_Brandsen Examen_FIR Federacion_Mundial_de_Juventudes_Democráticas Equisetum_majus Fernando_Barreda_y_Ferrer_de_la_Vega Estilo_Regencia_(frances) Felipe_IV_de_Valencia El_regalo_del_César Esteatosis_hepatica Festival_de_Jazz_de_Montreux Estación_de_Lorca-Sutullena El_crepúsculo_de_las_águilas Fontenotte Fernando_Leon_de_Aranoa Euprymna_hoylei Estacion_Gorchs Efesé Estadio_Francisco_Sanchez_Rumoroso Enlace Ejercito_macedonico Facsímile Ejercito_Imperial_de_Japon Eventos_de_historieta F_I_D_A El_peso_de_la_cruz Eucalyptus_cinerea_var._nova-anglica Ermita_de_Nuestra_Señora_de_Regla_(Santa_Cruz_de_Tenerife)

html map