Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Bacqueville_en_Caux Big_West_Advertising Años_930_a.C. Bombardeo_de_Santa_Rosa_de_Sucumbíos Buenas_noches_señores Carles_Arnal Blonska Canal_Copano Centro_de_vuelo_espacial_de_Goddard CEN Casa_museo_Jose_Segrelles Babie_leto Bengoetxea_IV Biblioteca_pública_del_estado Balón_de_Oro_africano Carlos_Matías_Sandes Celula_asesina_natural C_F_P_von_Martius Balonmano_Valverde Castellar-Oliveral Beato_Alonso_de_Orozco Cantón_de_Saint_Jean_Pied-de-Port Bhagawan_Sri_Sathya_Sai_Baba Carlos_Prats_González Campeonato_Femenino_Sub_20_de_la_Concacaf_de_2006 Barry_roche Bandera_de_delaware Bubble_chair Azoyu_(Municipio) Base_mirny Calle_13_(album) Bactridium_humile Brooklyn_(condado_de_Dane,_Wisconsin) Calyce_bicolor Brahma_viharas Censo_de_Floridablanca Blymhill_and_Weston-under-Lizard Carlos_Federico_de_Leiningen Callispa_rufiventris Biblioteca_Publica_Camden Between_(Georgia) Boxing_Day Bièvre_(belgica) CPD Canuto_Berea_Rodriguez Botoşani_(distrito) Bicapas_lipídicas Campeonato_Europeo_de_Hockey_sobre_Hierba_Masculino_de_2011 Centro_Universitario_de_Estudios_Cinematográficos_(CUEC) Bolaño Brújula_(constelacion) Base_Aerea_McGuire Ban_lâm-gú Carl_Agardh_Westerlund Cemal_Gursel

html map