Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Morita_Akio I_soliti_ignoti Atletico_echagüe_club Mision_jesuítica_de_Santa_María_la_Mayor Atahuachi Ibi Herois Andy_Newmark Austin_Powers_La_espia_que_me_achucho Aulacophora_chapuisi Hankook_Verdes Harapano Appenai-sous-Bellême Aplicación_asesina Hiná_varga Historia_Plantarum Hellions Helosciadium_lateriflorum Hierba_tosquera Historia_de_la_ampliacion_de_la_Unión_Europea Arboles_singulares_de_La_Rioja_(Espana) Hypsacantha_crucimaculata Montmagny Guarisophleya Heath_Hayes_and_Wimblebury Asociación_Científica_Internacional_para_Probióticos_y_Prebióticos Hylomecon Haïm_Arlozoroff Montserrat_(macizo) Morgane_Tschiember Habitantes_km² Molusquicida Humor_registrado Ministerio_de_Defensa_de_Armenia Atletismo_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Atenas_2004_-_Maraton_femenino Guillermo_Rivarola Hideto_Matsumoto Monumento_Nacional_de_Colorado Antesforias Movimiento_de_Empresas_de_Francia Asociación_Mundial_Antidopaje Arib_de_Cordoba Hakko_ryū Historia_de_la_Isla_Norfolk Heinrich_Ignaz_Franz_von_Biber Huracán_Alex_(2004) Anthoxanthum_sommierianum Huesca_(España) Antifonte_de_atenas Astra_Modelo_900 Aranda_de_Duero Gyrna_me_sto_khtes Gurú_Nanak Antiguo_Jardín_Botanico_de_Hamburgo Hacı_Bektas_ı_Veli

html map