Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Estilo_Principe_Felipe Episodios_de_johnny_test En_algun_lugar_de_África Eugenio_Coşeriu Fervorosa_Hermandad_y_Cofradia_de_Nazarenos_de_Nuestro_Padre_Jesus_del_Gran_Poder_y_María_Santísima_del_Mayor_Dolor_y_Traspaso_-_Tocina_(Sevilla) El_Autonomista Emma_Grace_Frost Febrero_de_1942 El_carro_(película) Enrique_(desambiguacion) El_Señor_de_los_Anillos_(TCG) Franja_Oriental_de_Aragon Enric_Ucelay-Da_Cal Eurovision_1960 Foster,_La_Casa_de_los_Amigos_Imaginarios Enrique_Dominguez_Rodino Escudo_de_Viena Equilibrio_general Felipe_Alliende Euphorbia_subhastata Escuela_de_Hosteleria_de_Leioa Expo_2000_(canción) El_jardin_de_la_alegria_(pelicula_de_1925) Evaluacion_de_Corto-circuito Elizardo_Aquino Equipo_de_Copa_Davis_de_Uzbekistán Epicauta_megacephala Fernando_Lamberg Fernando_Rayón Eruca_vesicaria_var._sativa El_Caramelo Escapee_(película) FC_Farul_Constanţa Enzima_alostérico Francisco_Ramon_de_Eguía Estación_de_Intxaurrondo Ermita_del_Calvario_(Montalbán_de_Córdoba) Emaús_(fundación) Encuentros_Internacionales_de_Fotografía_de_Arlés Estacion_Oncativo Estación_de_Arenes Erivanskaya Estacion_Federacion Felipe_III_de_Francia Francisco_Nájera_(futbolista) Escudo_de_Coahuila El_Derecho_de_Matar Erythronium_americanum Facultad_de_Jurisprudencia_y_Ciencias_Sociales Fever_(album_de_Kylie_Minogue) Francisco_Álvarez_(actor) El_igualito_a Estación_de_Bon_Viatge El_día_de_la_Luna Federacion_de_Baloncesto_de_Nigeria

html map