Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Jose_María_Perez_González Kapellebrug Lastrea_parallelogramma Jose_Maria_Gil-Robles_y_Quinones Iván_Valenzuela Jaraicejo Les_Brown Lipophaga_kraepelini La_flor_del_mal_(película_de_2003) Invenciones_y_Sinfonias Josep_Bassas Josette_Amiel Kiril_Bulijov Lenguas_del_bajo_Cross Leonid_Rogozov Juan_Vázquez_de_Coronado_y_Rodríguez_del_Padrón Instituto_de_Economía,_Geografía_y_Demografía KML José_Maria_de_Heredia José_Luis_Tejada Jerónimo_Corte_Real Juan_Latino Joop_van_den_Ende La_mano_invisible La_Ville_aux_Bois_les-Pontavert Lata_(Islas_Salomón) Ismael_Gomez_Falcon Jason_Ku Jeffrey_Archer Lago_Oulujärvi Justine_Frischmann Kamaiya Jorge_Oteitza Jose_Joaquín_Prieto Lentisco José_María_de_Sucre Judios_en_América_Latina La_teoria_de_L_T._sobre_los_animales_de_compania José_Antonio_Vidaurre_Garretón Javier_Duarte Lambda_Arae La_ecologia_de_libertad Kano_Pillars Joseph_H._Taylor Kelissa José_Pascual_Buxó Laurus_barbusano Keystone_(Virginia_Occidental) Liga_Chivilcoyana_de_futbol Jedermann_sein_eigner_Fussball Linea_4_(Cercanías_Barcelona) Jaime_Candié La_1 Jimmy_Miller Lengueta_(arquitectura)

html map