Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Agnolotti

Agnolotti – odmiana włoskich pierożków ravioli, danie typowe dla Piemontu. Agnolotti wypełnia się farszem mięsnym z pieczonej wołowiny i warzyw (ewentualnie sera). Tradycyjnie są wykonywane z makaronu jajecznego i mają kształt kwadratu o boku około jednego cala. Prostokątne noszą natomiast nazwę Agnolotti al plin i są najpopularniejsze w rejonie Langhe i Monferrato. Gotuje się je we wrzącej wodzie i podaje z roztopionym masłem i szałwią oraz posypuje startym parmezanem. Możliwe jest także zaserwowanie agnolotti w rosole.

Polylepis_tarapacana_var_sajamensis Néstor_Majnó Papirius_Aelianus Oops!_._I_Did_It_Again_(cancion) Never_Tear_Us_Apart Ormuz Pensacola Nothofagus_glauca Portovelo Oskar Mychothenus_japonica P_T_Barnum Oulchy-la-Ville Nið Mylochromis_melanonotus Pagoeta Porron Paises_por_poblacion Ophrys_monorchis Parque_de_Berrio O_sancta_simplicitas! Olor-O-Vision Navarra_(F_85) Pierrefeu_du_Var Pathe_Freres Ni_Capricorni Papu_Gomez Pierre_de_Ronsard MyNetwork_TV Paraphotina_reticulata O_Tannebaum Posada_de_San_Jose Piliocolobus_foai Pila_de_níquel_e_hidrógeno Ondinea Museo_Municipal_Mario_Brozosky Nueva_Valencia_(Filipinas) Naranjillo Notocactus_warasii Noyal-Châtillon-sur-Seiche Palmera_canaria Nuruddin_Farah Peillac Ponte_tu PR_AR Perez_Botija PW100 Oxidrilo Nuevo_Partido_Democrático_de_Manitoba Piloto_Cosmonauta_de_la_Unión_Sovietica Música_folclórica_de_Colombia Pantoja_de_la_Cruz Nikko_Tosho-gū Nick_of_Time Orchis_tripetaloides

html map