Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Matignicourt_Goncourt Maximo_Díaz-Cano_del_Rey Maputo_(desambiguación) Manuel_Llano Maestà_di_Santa_Trinitá Marcelo_Peña Llaves_(Camaleño) Pyrola Manuel_Antonio_de_la_Cerda Luis_Alberto_da_Silva_Lemos Línea_N6_(TUC_Pamplona) Miguel_Gonzalez_Ortega Mando_Aéreo_de_Educacion_y_Formación Primera_Division_de_España_1991_92 Madrilenos_celebres Pálmaces_de_Jadraque Prefectura_de_Mohammedía Marcos_Guill_Crespo Ramal_Los_Toldos_-_Roberts_-_Ojeda-_Ingeniero_Luiggi Reconquista_de_Granada Línea_67_(EMT_Valencia) MUHG Límite_de_fluencia Provincia_Occidental_del_Cabo Marolles-en-Beauce Provincia_de_san_marcos Lumbar_(ejercicio_físico) Lysorophidae Marigny_en-Orxois Marcos_Roitman Metodologia_de_las_ciencias_sociales Rafael_López-Pedraza Radio_Miajadas Mahachon Meruja Maulévrier Mijaíl_Sholojov Milan_Černý Presa_de_Castro Manihot_esculenta_var_pohlii Ludwig_Maximilians_Universitat_Munchen Raimundo_Echeverria_y_Larrazábal Malinche Prāṇā Mijaíl_Kobetski Querubino_Alberti Millersburg_(Míchigan) Powers_Lake_(Wisconsin) Maihueniopsis_nigrispina Ramal_Internacional_de_Valença Gonypetyllis_semuncialis Pueblos_tamiles Maxim_Knight M._U. Mezquita_de_los_Tulipanes

html map