Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Operacion_Bodenplatte Postre_gelatinoso No_promises Oncina_de_la_Valdoncina Nini Nempont-Saint-Firmin Paraíso_(telenovela_venezolana) Palomilla_dorso_de_diamante Nicolás_Kaldor Palacio_Capanema Phyllanthus_portoricensis Parroquia_Santa_Rosalia_(Caracas) Pantallazo_negro Observatorio_Astronómico_Cerro_Paranal One,_Two,_Three,_Four NGC_337 Paracoccus_denitrificans Peticion Parametrización Nosate Pirámide_pentagonal Placopsilinidae Poa_distans Piramide_Roja Península_de_Chukchi Platero_(escultura) Northern_soul Parque_nacional_de_Shete_Boka Parque_Provincial_Mount_Robson Poecilomorpha_adusta Nacho_Jordà Polygonatum_salamonis Pod_(álbum) OKB-24 Oedemera_cretica Nemapteryx_caelata Ormoy_la_Rivière Planta_25 Past_and_Present Parque_Nacional_Matorral_de_Cuarenta_Millas Ores PVD NodeBox Poesía_infantil_y_juvenil Perseo_de_Citio Paraguari Museo_de_Antropología_de_Tenerife Olfaccion Onda_de_presion Paravulsor Paragoomba Norma_Ruiz Oxycopis_galapagoensis Padergnone Napoleon_Coste

html map