Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Cruces_celtas Denominación_de_Origen_Berenjenas_de_Almagro Darien_(Illinois) Copa_de_Invierno Cultura_de_la_ceramica_pintada_de_gris Daucus_hispidus Amplificador_operacional Alisma_plantago-aquatica_var._angustissimum Diócesis_de_Matehuala Amytornis_striatus Dance_Dance_Revolution_2ndMix Costanera_Rafael_Obligado E_A_E Deux-Ponts Der_Vampyr Corydoras_davidsandsi David_García_Santana Distrito_electoral_de_Pleasant_View_(condado_de_Hitchcock,_Nebraska) Cristianos_Ortodoxos Distrito_de_campanilla Diputacion_Provincial_de_Jaén Alpaca_(animal) Diclofenaco Cordia_retusa Ametralladora_Browning_M1917 Diliman_FC Crenicichla_prenda Cybistax Cómix Coronaria_flos-cuculi Cour_sur-Loire Distrito_de_huancaspata Dogmas_católicos_romanos Distrito_de_daman Alejandro_Viana Cordillera_Ampato Cristian_Dzwonik An_Evening_with:_Bon_Jovi Craterostemma Amblystegium_filicinum_var._curvicaule Cronicón_de_las_cosas_sucedidas_en_Espana Distrito_de_Santarem Cuádruple_doble Courtauld Cys_la_Commune Alexander_Sutherland Decanato_Penalolen Eastvale Dobongsan_(Metro_de_Seúl) Doro-ta-bō Disolucion_del_Imperio_Otomano Defensores_Unidos_de_Zárate Echinocactus_uncinatus Cypripedium_peteri Distrito_de_Tomepampa

html map