Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Muscles Tren_de_alta_velocidad_Nuremberg_-_Ingolstadt_-_Múnich Renovo Fueros_navarros Fresnes-en-Woëvre Trolebus_(grupo_de_rock) Gana_(apellido) Robert_Constantin Informe_Taylor Rocketdyne Rockland_(condado_de_Manitowoc,_Wisconsin) Glos_sur_Risle Richardson_school_district Fumaria_con_pámpanos Gliceraldehido_3_fosfato Glymur Gibón_hoolock_del_este Sabal_serrulata Geophagus_proximus Iglesia_catolica_etíope Fuego_+_Agua_(Lost) Técnica_de_la_hematina_ácida_de_Baker Iglesia_de_san_francisco_de_oporto Municipio_de_Jackson_(condado_de_Winneshiek,_Iowa) Rio_Susquehanna Gentianella Reinhard_Scheer Union_Internacional_de_Ciencias_Geológicas Geogarypus_sagittatus Indice_demográfico Universidad_Catolica_de_Avila Fundacion_para_el_fomento_de_la_Donacion_Altruista_de_Organos_para_Trasplantes_Tejidos,_Sangre,_Plasma_y_Médula_Osea,_Educacion_para_la_Salud_y_Cooperacion_Internacional Río_Piaxtla Unión_general_de_trabajadores_judíos Ruega_por_ella Ursulo_Galvan Gigny_Bussy Fuente_del_arco Garrafa_(automovil) Upper_east_side Giacomo_Filippo_Parodi Ignacio_Duarte_y_Quirós Republica_de_Uzbekistan Ilich_Ramírez_Sánchez Roderick_Esquivel Iglesia_de_San_Juan_Bautista_(Puno) Upazilas_de_Distrito_de_Maulvi_Bazar Municipio_de_Belvidere_(condado_de_Boone,_Illinois) Iglesia_de_San_Francisco_de_La_Serena Río_Tuapse Fundación_Aguilar_y_Eslava Rio_Requeixo Tríada_de_Elefantina Rodolfo_Fogwill Río_Jordán_(desambiguación)

html map