Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Alteraciones_de_Aragon_de_1410 Dr._John_Marlowe Cribbia Dune_La_Yihad_Butleriana Dark_Ages:_Vampire Amblydoras_hancockii Cyprinella_stigmatura Edicto_perpetuo_de_1577 Cryptospiza_jacksoni Amy_Marie_Yasbeck Altair_(Sao_Paulo) Amola Dólar_Beliceño EX_A1 Alisma_plantago-aquatica_forma_aquaticum Dactylis_hyrcana Almojarife Cyrano_Fernandez Cordillera_Rimutaka Dvinia Distópica Ecologico Couloumé-Mondebat Currone Cyphon_osellae Cypseloides_niger Cyprinella_xanthicara Copa_Argentina_2013/14 David_Prinosil Division_de_Honor_de_Fútbol_Sala Ediciones_Arrebato Destino_Región Diego_de_castrillo Credito_academico Decarydendron Copa_UC_Sub-17_de_2012 Cámaras_legislativas Economía_de_San_Marino Copa_Mundial_de_Clubes Distrito_de_Sivagangai Amelia_Herrera Crevecoeur-sur-l'Escaut EFEMP1 Alligator_mississippiensis Corriente_magallanica Aleksandr_Doveld Deathrock Crucero_de_Cartagena Cándida_(obra_de_teatro) Distrito_de_Mahamaya_Nagar Corticarina_sororcula Corporacion_de_Fútbol_Profesional_de_la_Universidad_de_Chile Disfuncion_cerebral_minima De_madrid_a_los_tebeos Dia_del_Dominó

html map