Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Elena_Hernandez_Sandoica Fertilizacion_con_hierro FC_Alay_Osh Embajador_de_Espana_en_Canada Estacion_Constitucion_de_1917 Estatut_de_1979 Francisco_Jiménez_(futbolista) Elecciones_federales_de_México_de_1934 Felipe_del_Ángel_Malibrán Fortescue_(Misuri) El_Piñero Flor_del_desierto_(pelicula_de_2009) Foenugraecum_officinale Emic_y_etic Francisco_Caja Exposicion_de_Artes_Decorativas_de_Paris_de_1925 Eduardo_Calvo_(humorista) Farce_of_the_Penguins Evaristo_Cárdenas Flens Estadio_Municipal_de_La_Línea_de_la_Concepción Etica_bíblica Fascitis_necrotizante El_Cóndor_Pasa Enrique_iii_de_inglaterra Elihu_Root ExcelStor_Technology El_retrato_de_mi_hermano_muerto_(Dalí) Eucerotoma_excavata Espurio_Carvilio_Máximo_(consul_234_a._C.) Erich_Mendelsohn Fenomeno_phi Endomychus_slipinskii Edículo_de_la_Ascension Eduardo_Arozamena Facultad_de_Química_y_Farmacia Estudio_diacronico Francisco_Ramírez_Briceño Flez-Cuzy Erophila_claviformis Fontaines-les-Seches Francisco_Gómez_de_Quevedo_y_Santibánez_Villegas En_el_bar_de_Verónica Fernando_ii_de_austria Elephantopus_hypomalacus Elot Estación_Ameghino Elite Frambueso El_indomable_(álbum) El_Señor_del_Fuego_Azulon Estación_Colpes Facultad_de_Arquitectura_Diseno_y_Urbanismo_(Universidad_de_Buenos_Aires) Festival_de_la_Cancion_de_Eurovision_1993 Estadio_de_São_Miguel_(Ponta_Delgada)

html map