Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Oxalato_cálcico Pintura_barroca_de_Espana Pittsburgh_Ironmen Not_Another_Teen_Movie Orientacion_a_la_producción Olympiakos Parque_Nacional_Torre_del_Castillo Pico_de_gorrion Olimpico_de_Roma Nerima,_Tokyo Paralepididae Oroville_(California) Pierce_Brothers_Valley_Oaks_Memorial_Park Odontadenia Países_Bajos_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Los_Ángeles_1932 Peter_Gleick Náberezhni_(Pávlovskaya,_Krasnodar) NUDY_SHOW! Pachylemur Pediocactus_nigrispinus_ssp._beastonii NGC_5024 Muy_Antigua_Venerable_y_Dominicana_Cofradia_Penitencial_y_Sacramental_de_la_Santa_Vera_Cruz_de_Nuestra_Señora_Madre_de_la_Iglesia_del_niño_Jesus_y_de_la_Resurreccion_de_Cristo_(Palencia) Pierre_Martin_Désiré_Eugene_Mouton PEN_Club Numancia_de_Siargao Palacio_de_los_Castejones_(Ágreda) Percepcion_del_color Nicola_Bombacci Parlamento_de_Aruba Pilancón Parque_Séverine Myrsinaceae Pediocactus_paradinei Pa_Pa_Pa_Pa_Puffy Nuño_Sanchez National_film_board_of_canada Piabucina_astrigata Piper_Pa-16_Clipper Podabrus_uchigadaninus Never_Been_Kissed Museo_de_Cuatro_Vientos Paises_por_homicidio_intencional Paratelmatobius_cardosoi Pieza_única Phyllis_Diller Nuncio_Aversa Partido_Autonomista_Trentino_Tirolés Nandiroba Oliveiro_Alvarez_Gonzalez Naval_and_Military_Club Petersburg_(Texas) Organización_del_territorio Neomuellera Partidas_de_Alfonso_X Pirca

html map