Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Muerte_(DC_Comics) Gylippus_cypriotica Hang_on_little_tomato Heloisa_Perisse Angraecum_weigeltii Hughes_D-2 Guacarí_(Valle_del_Cauca) Arvicanthis Apareamiento_(teoría_de_gráficas) Ibex Molins Hierbabuena_de_borrico Historietas_pornográficas Arbol_de_los_cuarenta_escudos Hunziker Ateles_paniscus Montoso_(Maricao,_Puerto_Rico) Hernando_de_Alarcón Moral_de_amos_o_esclavos Monasterio_de_Jesús,_Maria_y_Jose_(Velez-Malaga) Monte_Berlín Mordellistena_heterocolor Atletismo_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Atenas_2004_5.000m_femenino Holodomor_1933._Lecciones_no_aprendidas_de_la_historia Henrique_Adriano_Buss Archivo_Informatico Anderson_Cooper_360° Andres_Rodriguez_(baloncestista) I.T._Vasilchenko Hunedoara_(distrito) Hyline Hyporhagus_oberthuri Idioma_siwi Angraecum_mirabilis Antonio_Cerdá_y_Lloscos Misión_de_Administración_Provisional_de_las_Naciones_Unidas_en_Kosovo Automolus_infuscatus Antonov_An-70 Antonio_Hall Hubilá Monsters,_Inc Anacahuita Antíoco_de_Mesenia Henri_de_Luxemburgo Movil_(fisica) Mitón Mongiardino_Ligure Monolepta_michaelseni Gunther_Mader Mirada_de_angel Avenida_Tacna Movimiento_Vida_Cristiana Avant_première António_Pedro Historia_de_la_cartografia

html map