Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Mostachera Gyptidium Mombasa_subinermis Have_a_Little_Faith_in_Me Historia_de_una_carta Andreas_Tyrone_Svensson Multiplexación Heraia HammerFall H_(Ayumi_Hamasaki) Guía_Asímov_para_la_Biblia Mito_del_progreso Mon_oncle Huércanos Monommatinae Anisomeles_furcata Antesterión Hacerse_el_tonto Homero_Manos_de_Tijera Associacao_academica_de_coimbra Hospital_universitario_Naresuan Arroyo_Sarandi_Grande_(desambiguacion) HM-11 I._F._S. Archonias_brassolis Moritz_von_Jacobi Hugo_de_Champlitte Haemulon_flavolineatum Análisis_de_redes Harvest_(Alabama) Guillermo_Matta_Goyenechea Antioquía_(Carolina_del_Sur) Heterophragma_suaveolens Monumento_a_independência_do_Brasil Arsames Anisantha_tectorum_var._hirsuta I-32 Arroyo_Bañado_de_Medina Arsene_Vermenouse Anneville-en-Saire Atencion_Atencion Asterix_el_Galo_-_Astérix_en_Helvecia Hunanhil Armando_Domínguez Guidobaldo_I_da_Montefeltro Hippie_(etimología) Gósol Anvari Huracarrana Höfe Hiracoidae Arrondissement_de_Villefranche_sur_Saône Mulinum_spinosum Humberto_Leyton_Armendia Multipista

html map