Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Chersinellina_heteropunctata Confederacion_de_Organizaciones_Campesinas_e_Indigenas_de_la_Region_Amazónica_del_Ecuador Aeropuerto_internacional_de_la_ciudad_de_méxico Col_du_Télégraphe Werner_Abrolat Charlottenburg Vermillion,_South_Dakota Vladímir_Petrovich_Kuts Zahara_de_los_atunes Violeta_de_olor_o_común Zuraide William_Araujo_(futbolista_peruano) Ventinueve Von_Galen Chelo_Rodríguez Villiers_sur-Chize Chavannes_sur_Reyssouze Clintonville_(Wisconsin) Vaccinium_constablaei Claudia_Rhedey_de_Kis-Rhede Consuelda_mayor Vicariado_apostolico Concilio_de_Clermont_(535) Al_Shat_S._C. Vasili_Pronchishchev Vatapá Woźbin Club_de_Rugby_San_Roque Al_Hijaz Al-Aqsa Abierto_de_Australia_1987 Woodv Aftonbladet Confesiones_de_un_gángster_económico Villa_Los_Héroes Clasificación_de_Concacaf_para_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_1998 Al_Yumhūriyya_al_Yazaiiriyya_ad_Dīmuqrāţiyya_ash-Sha`biyya_Tigduda_tamegdayt_taɣerfant_tažžayrit_République_algérienne_démocratique_et_populaire Vorma Condado_de_Liberty_(Georgia) Conde_D´Eu Yahya_Uld_Sid'El_Mustafa Yandina_(Islas_Salomón) WADE Zhang_Yueran Acta_de_Gobierno_Local_de_1888 Colina_(Montana) Ad-Dawa Vinhais_(freguesia) Charles_Augereau Adalbero_von_eppenstein Comunicaciones_por_satélite Alcides_Araujo Agní_purāṇá Cocina_catalana Whisky_(desambiguacion)

html map