Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Francisco_Íñiguez_Almech El_Primer_Hombre_de_Roma Eugeneodóntidos Festival_Internacional_de_Archivo_Fílmico_de_Valparaíso Esqueheries Ephippium_masdevalliaceum Fisil Flores_nenufares Everetts Exagono_de_Perpina Francisco_Pascual_de_Herazo Estacion_de_El_Pedroso_de_la_Armuna Frank_Beaurepaire Edouard_Marcais Federación_de_Futbol_de_Butan Eva_(Biblia) Ernst_Roehm Esmegma Felipe_de_Santenach Entero_negativo Festival_de_Eurovision_1999 Flacey_en_Bresse Fiesta_(Álbum) Felipe_Garín_Llombart Fantasías_animadas_de_ayer_y_hoy Ejército_Britanico Estación_Juan_B._de_La_Salle El_Vigia_(Robert_Reynolds) Fernandez_(Uruguay) Fea_y_Hröa Escritura_(linguística) Fenakitoscopio Festival_del_humor_de_Medellin Francisco_de_Alarcon_y_Covarrubias Euphaedra_(Euphaedrana)_justitia Enio_Hugo_Garrote Enrique_el_Pacífico_(duque_de_Brunswick-Lüneburg) Estación_Gobernador_Mansilla Elecciones_estatales_de_Puebla_(1980) Fosfora El_príncipe_destronado El_viaje_de_carol Escudos_de_Barcelona_(escultura) El_panuelo_en_la_cabeza Elasipódido Elecciones_al_Parlamento_de_Galicia_de_2001 Federico_Casimiro_del_Palatinado_Zweibrucken_Landsberg Estación_de_Nules_La_Vilavella Estudios_demográficos_de_Medellín,_Colombia Estado_estacionario_(mecánica_cuántica) Fernando_VI Escuela_histórica_del_derecho Esparza_de_galar Expedicion_Polaris Electro-house

html map