Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Gines_Morata_Perez Roseland_(Florida) Fujin_(Mortal_Kombat) GameGenetics_(desambiguación) Inhibidor_selectivo_de_la_recaptacion_de_noradrenalina_y_serotonina Fresne_la-Mère Generalized_Markup_Language Ronald_García Gasper_Vidmar Uria_aalge_albionis Iglesia_de_Jesus_Nazareno_(Santa_Fe_de_Antioquia) Municipio_de_Victor_(condado_de_DeKalb,_Illinois) Municipio_de_Lackawaxen Rinconeda_(Cantabria) Indalecio_Gomez Río_Chico_(Escalante) Gerhard_Schroeder Impúbero U_S_C. Municipio_de_Greenwood_(condado_de_Clare,_Míchigan) Rodrigo_Franco_Montes_de_Peralta Municipio_Ostia_Antica Municipio_de_Rendsville_(condado_de_Stevens,_Minnesota) Ricinus_microcarpus SGAE Tuberaria_guttata_var_bupleurifolium George_Villiers,_primer_duque_de_Buckingham Ruben_Darío_Hernandez V_Distrito_Electoral_Federal_de_Baja_California Museo_Canadiense_de_Fotografía_Contemporanea_(CMCP) Río_Oroncillo Republica_autónoma_de_Naxciván Municipio_San_Joaquin Fredéric_Vichot Gekónidos Gastón_García Municipio_de_Pavilion_(condado_de_Kalamazoo,_Míchigan) Rio_omana Indo-Europea Uss_Lexington Gallerucida_podontioides Fresno_de_cantespino Tumor_de_Hürthle Universidad_Comunitaria_Vocacional_–Técnica_de_Los_Ángeles Garvín Relaciones_entre_Armenia_y_Azerbaiyan_en_el_Festival_de_la_Canción_de_Eurovisión USS_Langley_(CV_1) Roald_Sagdeyev India_(telenovela) Ghana_Broadcasting_Corporation Río_Tambre Rupilia_microptera Uzbeksk._Biol._Zhurn. Municipio_de_Hadley_(Arkansas) Representativz

html map