Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Hyginus_(cráter) Arboreto_Giner_de_los_Rios Herejía_arriana Arblade_le_Haut Aquino_(desambiguacion) Mordella_invisitata Apeadero_de_Marim Auriculoterapia Arg-e_Bam Aurelio_Macchi Hospital_de_Tavera Arandilla_(desambiguación) Ariana_Richards Atletismo_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Paris_1900_-_Salto_en_largo_sin_impulso Asperella_digitaria Mosqueta_ojiblanca HD_26367 Helicopteros_del_Sureste Minutaleyrodes_cherasensis Astoria_(Queens) Antonio_Ramírez_Martínez Guerra_Ruso_Japonesa Ara_anodorhynchus_glaucus I_pazzi_per_progetto Hiperboreos Hare_Krishna Milpa Hohberg Hilaria_Supa Archilochus_colubris Himno_Nacional_(Peru) Aquilino_Pastor Heleborina_de_los_pantanos Anastasio_Somoza_Portocarrero Hau_Ruck Asunto_Molière-Corneille Héctor_Tomas Asi_somos_(serie_de_tv) Anos_540 Morillera Anfipatica Auvet_et_la-Chapelotte Antonio_Noriega_de_Bada Guillermo_"el_Bueno" Antonio_Porchia Higuera_de_Calatrava Grupo_de_Ejércitos_de_la_Región_Oriental Ariocarpus_williamsii Ibn_Tifilwit Mision_San_Francisco_de_Laishi Hueso_escafoides Monolepta_mordelloides Mokuleia Moliens Honda_B_series

html map