Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Oakley_(Wyoming) Pierrefitte_(Corrèze) Piotr_N_Nesterov Owen_Patrick_Eugene_McNulty Nick_Frost Muñosancho_(Avila) Pioneer_Venus Nothoprocta_ornata Planeta_Júpiter Oncocephala_promontorii Nebro OKB_155 México_Tenochtitlán Participaciones Parque_de_la_plaza_de_la_Reunion Nemzeti_Bajnokság_I_1901 Nahum_(nombre) Museo_de_prehistoria_de_santander Nestinus_auriquadrum Pie_de_alondra Pablo_Blanco PR:FUT/SS/P Omar_Rodríguez_Álvarez Pedro_de_Alcantara_Tellez_Girón_y_Beaufort_(1810_1844),_Décimocuarto_Duque_del_Infantado Oceanodroma_markhami Pompeo_Censura Penne_Pescara Placa_Antartica Ormes_(Loiret) P_S._C. Odobești Pedro_Antonio_Vidal Oecussi-Ambeno Nicolas_Suarez_Callau Nevado_de_San_Pedro Pablo_Troise Niño_Compadrito Musica_Grupera Pedro_de_la_barra Naoki_Ishikawa Operación_Watch_Am_Reim Pietro_Scalia Ophrys_mammosa_ssp._macedonica Orquesta_Sinfónica_"Ciudad_de_Palma" PBL Pontificia_Real_y_Venerable_Cofradia_del_Santisimo_Cristo_de_la_Esperanza_y_María_Santísima_de_los_Dolores_y_del_Santo_Celo_por_la_Salvación_de_las_Almas Paolo_di_Dono_Uccello Pantano_de_Yanase Porter_(banda) Pechao Opisthocoelicaudia PR:FUT/ME Niacinato_de_xantinol Pedro_de_Borbón Nikola_Pokrivac

html map