Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Che_Kopete:_La_película Agustín_Díaz_de_Mera Al_Faiz Yasaq Condado_de_Ross Chiclete_com_Banana Adenoncos_sumatrana Colonia_militar_de_dourados Chiococca_brachiata_var_subrhombea Wedelia_ecliptaefolia Alberto_de_Aquisgran Valognes Agní Clase_O_(1296) Adri_van_der_Poel Virgen_milagrosa Como_se_ganó_la_prueba ZLM_Toer Alegorico Vuelta_a_Andalucia_1968 Valdecuenca Ya_Ya-yah W3C_Consortium Xiphasia_setifer Condado_de_Midland_(Texas) Weston_and_Weedon Chazy_Chaz Condado_de_Custer_(Idaho) Chocolate_con_Pimienta Condado_de_Buffalo_(Nebraska) Alberto_benegas_Lynch Zanthoxylum_culantrillo_var._paniculatum Adobe_Premiere_Pro Wellsford Chateau_Rouge Acacia_kinionge Compañía_Anónima_Nacional_Telefonos_de_Venezuela Virus_linfotrópico_de_células_T_humanas Xochitl_Ugarte Agustín_García_Martínez Znaim Concierto_para_piano_n._2_(Brahms) Al-Kahraba_Electric_Club Condado_de_Austin_(Texas) Chiropodomys_karlkoopmani Viking_FK Vera_Tassis Agustin_Cárdenas Academia_de_arquitectura_de_berlín Christ's_College,_Cambridge Cissus_glauca Acate Contigo_estoy Condado_de_Santa_Barbara_de_Lugones Cipriano_de_la_Torre_Ajero

html map