Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Bruno_Foliados Bote_(desambiguacion) Censura_homofobica Black_&_Blue Blood_On_The_Dance_Floor:_HIStory_In_The_Mix Calle_las_damas BWV_1049 Casimiro_el_Santo Casa_de_los_lamentos_(Guanajuato) Callosa_d'En_Sarrià_(Alicante) Bodegraven-Reeuwijk Catasetum_wailesii Baby_Not_on_Board Campanula_hauryi Barnesville_(Georgia) Bar_le-duc Bergdorf_goodman Campanillas_(desambiguación) Calle_Platerias Castillo_de_Miravalle Beaux_Arts Bugula_piramidal Central_nuclear_de_Oconee Boòríí Bodria CAIC British_Medical_Journal Benito_Chain Blaine_(Tennessee) CNEA Bolindale_(Ohio) Caronia Central_Islip_School_District Biblioteca_Publica_del_Estado_(Gijón) Barranco_de_Greger Berta_vias_mahou Catetos Basilio_I_de_Moscu Banjo_Kazooie_Nuts_&_Bolts Cantueso_arábigo Carex_firma_f._longipedunculata Brycon_oligolepis Calculacion Carlos_de_Lorena_(1524_1574) Banco_(Malí) Canon_EOS_1000D Catolicismo_Romano_por_país Blake_(desambiguacion) Bieville_beuville Buenos_días,_América_(programa_de_TV) Batalla_del_Eléporo CCTV_E&F Centros_vascos Barcaldine_Castle Centranthus_cadevallii

html map