Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Gottfried_von_Strassburg Presidio_de_Nuestra_Señora_de_la_Concepcion Línea_C_3 Reggiana_Pallacanestro Rebutia_fiebrigii Mauro_Finetto Gonomyia Lost_Highway:_The_concert Medalla_de_Plata_de_Asturias Manuel_Diez_Alegría Madre_santísima_de_la_luz Livistona_nitida María_Eugenia_Rubio Matteo_de_Acquasparta Mezquita_Abu_Bakr_de_Madrid Puilly-et-Charbeaux Rajmund_Polanski Red_Liberal_de_América_Latina Mariano_Benítez_(Buenos_Aires) Mamerto_(desambiguacion) Luis_Felipe_Martínez Lunula_lusitana_de_Chao_de_Lamas Maria_José_de_Bélgica Manneville_la-Pipard Metasada_sideropasta Real_Federacion_Espanola_de_Tenis Gordaliza_del_Pino_(León) Mecina_(Válor) Mexicaltzingo Marie_Lipsius Raton_espiguero Microscopio_de_efecto_de_campo Los_mundos_de_Yupi Mañío_macho Real_Capilla_de_Nuestra_Señora_del_Pópulo_(Cadiz) María_Cristina_de_Medici Regularización_de_Tikhonov Reconquista_de_Granada Mi_hijo,_mi_amor Rabós_(Gerona) Miki_Saegusa Luys_de_Milan Reaccion_Kolbe-Schmitt Marvin_Branagh Gran_Fuente Rafael_Pérez_Barradas Mano_del_Desierto Raymond_L._LaHood Magnolia_pseudokobus Granollers_Fenix Mexobisium_maya Provincia_Maha_Sarakham Made_in_Zhopa Red_de_distribución_de_contenidos Marie_Maxime_Cornu

html map