Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Diseno_de_interacción Dm_crypt E._O._I. Eastern_League Alvise_dal_friso Dryopomera_majeri Dulce_María_Espinosa_Savinon Economia_de_Andalucía Dominio_del_Canada Diva_(canción_de_Dana_International) Alfredo_Camara_Vales Damarchus Deyoneo_(desambiguación) Amir_Blumenfeld Criba_en_cuerpos_de_números Destinos_del_Grupo_Aerolíneas_Argentinas Día_de_la_toalla David_Blaustein Distrito_de_Nordfriesland Delivered_at_frontier Donald_M_Grant Decisión_70 East_Bengal_FC Cultura_de_la_Aguada Alsinoideae Ana_de_Austria_(España) Corimus_lepidus Dia_mundial_del_diseno Alfonso_de_Frias De_la_Vallée-Poussin Declaracion_de_Ilulissat Distrito_de_Tarbes Cubará Dance_2night Discyphus_scopulariae_var._scopulariae Dammara_robusta Culos Diabetes_tipo_II_y_ejercicio D._Luis_I Cormoyeux DOCG Dano Dionycha Alvaro_Aponte Diacantha_humilis Alexei_Fiodorov Dispositivo_electronico_de_interconexion Denguecillos Declaración_de_Doha David_Reimer Amoria_glomerata Cutanda Almeriapedia Alvar_Hanez Distrito_electoral_de_Newport_(condado_de_Rock,_Nebraska)

html map