Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

La_Isla_(Buenos_Aires) Jiri_Wolker Listado_de_aeronaves_con_rotor Jorge_de_Lencastre,_duque_de_Torres_Novas La_Barceloneta_(Barcelona) Jalon_(topografía) JACK_Audio_Connection_Kit José_Felicitos_Castillo_Almazan J._M._G._Le_Clezio Labeo_falcipinnis Lanturn La_Hoguera_de_las_Vanidades_(película) Joyce_E._Zavortink Instituto_de_Investigaciones_Históricas_(UABC) Isaías_Perez_Saldana Lago_Rogagua Joan_Viader_Roger Lastrea_paleacea Jose_Ruiz_(desambiguacion) La_Campiña_(Jaen) Iriartea_pruriens Lancero_(desambiguación) Liberty_(Nueva_York) La_ciudad_muerta_(ópera) Juan_Manuel_Fanjul Jerez_del_Marquesado_(Granada) La_Mana_(cantón) Jupiaba_mucronata Le_Faouët_(Côtes-d'Armor) Liberalismo_agrario Lenguas_nigero-congoleñas Julio_Ceja Jamaica_(Iowa) Leneas Larry_Lamb Las_Medulas_(Leon) Lista_de_los_principes_de_Transilvania Ley_sagrada Jardin_Botanico_de_Corea_Central Ivan_German_Velazquez LINE_(Aplicacion) Lilaea_(planta) Lamiostachys Isabel_Steva_Hernandez Linea_115 Le_prix_de_la_liberte Laura_Gonçalves Jean-Armel_Kana-Biyik Kōyōdai James_Garner Lembo_(arqueología) La_Mandrágora Lidia_Mirchandani Lago_Eriboll José_Luis_Delas_Franco

html map