Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Hormathion Attalea_lydiae Astragalus_chandonnetii Anguilcourt_le_Sart Anne_Darwin Analema Apeadero_Kilómetro_45 Areca_guppyana Aquilon Hospital_Universitario_Nuestra_Señora_de_Candelaria Miraa Hornos_punicos_y_fenicios_de_San_Fernando Avenida_Galvan Andalucía_la_Baja IECAs Historia_de_Somalía Gymnasium_(desambiguacion) Mordella_priscula Antonio_Maria_Javierre_Ortás Miniac_sous_Becherel Montfort-l'Amaury Aqueiropoietos Arturo_Araya_Peeters Moema_quiii Hattusili_II Andres_Amado_Reygondaud Anos_1360_a_C Hortiga_muerta Guillermo_Fernandez_(musico) Andres_Jiménez_Fernández Hevilliers Hylarana_longipes Henar_Torinos Monte_Cavo Avenida_Pedro_Goyena Arroyo_de_las_Vacas Hugo_Romeo_Guerra Hydastylus Hipermnestra Mombaroccio Arroyo_de_los_Meaques Gámbito Herbert_Read Andrássy_ut Antena_Aragón Apeadero_de_Palmilheira Asienjo Apristurus_brunneus Antagonistas_del_receptor_de_progesterona Herrlein Icterus_northropi Andamia_reyi Aura_tinosa Guille Horacio_Álvarez-Mesa

html map