Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Placa_de_Cruz_Roja_Espanola Náhuatl_orizabense Orlando_Agosti Partido_Democratico_(Rumania) Ormoy_les_Sexfontaines Ocupación_de_Japón Paternidad_(House) Nejc_Pecnik Papubolbe Pedro_Arrojo Oxalis_europaea_var_rufa Newton_Centre_(Metro_de_Boston) Pepe_Nunez_luthier Necros Pavel_Belyayev Pierre_Colas Oregon_Trail Partido_Socialdemócrata_(Benín) Ofensiva_del_Tet Octavio_Novaro_Peñalosa Mărtişor Obertura_francesa Pictilabrus Osvaldo_Miranda Out_of_Time_(película) Oubanguia Phyllobrotica_binotata Parastenomordella_ensifera NASN Polifónico Myrtus_umbellulifera Pointe-Noire,_República_del_Congo Norte_Serie_1301_a_1386 Ourouër Paranaguá Partido_del_Campo_Popular Perfectly_Clear Notacion_musical Pernettya_microphylla Oedipodiopsida Podología Norberto_Alayon Pabellón_Fernando_Martin Paulin Oltacola_goetschi Ni_Hao_Kai_Lan Palau_Fall_League_2012 Penas_Róias Phantom_System Pierre_Percee Más_falsas_apariencias Pinus_malletii Nelson_Soto Pirimidina Obsesion_(album_de_Sangre_Azul)

html map