Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Citocalasina_D Vimenil Velocirraptorino Aeropuerto_de_Golfito Valle_del_cuco Acalymma_invenustum Ablanedo_II Zotes_del_Páramo_(León) Chichée Xose_Manuel_del_Caño Abagaitu West_Swanzey Condado_de_Williams Valle_de_Soba Xīn_qī_longzhu_Shenlong_de_chuánshuo Clasificacion_climatica_de_Köppen Víctor_Yanukóvich Condado_de_Perry_(Ohio) Villey_Saint-Etienne Vincas_Krėvė_Mickevicius Vengativo Club_Atlético_Atlas Zelenchuk_(Rusia) Albert_Ayler Academia_de_farmacologia Acorde_disminuido Wellington_Alves_da_Silva City_Homicide Yerba_buena_española Aeropuerto_de_Playa_Grande Abu_mansur_mauhub_al_jawaliqi Verinea_tenuifolia Chelodina_rugosa Acueducto_de_Segovia Ajunjera Chino_Tradicional Concilio_de_Estrigonia_I Valenza Vendaval_(cómic) Aitareya-brāhmaṇa Yamato_Nadeshiko Acer_wagneri Cnicus_ochrocentrus William,_It_Was_Really_Nothing Acta_Ecol._Iranica Villalan_de_Campos Valle_alto_del_lozoya Chelonopsis Velikovechnoye Virtudes_Castro_García Cleónimo Vila_Joiosa_Club_de_Futbol Condado_de_Robertson Virrey_del_Rio_de_la_Plata Ciclismo_en_Ruta_masculino_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Londres_2012

html map