Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Calheta_(Madeira_-_freguesia) Cementerio_de_Tulcán Casa_de_los_Villalones Carlos_Dávila_Espinoza Betula_pinnata_var_hybrida Bupleurum_gibraltaricum Bernardo_de_Legarda Capitulos_de_School_Rumble Benét Bruille_lez_Marchiennes Bacco Calandino Baran_Kosari Bad_blankenburg CMV Castillo_de_Locubin Bar_el_Gazal_del_Oeste CD_Alquerias Ben_Watson Campeonato_de_Wimbledon_2001_Individuales_Masculinos Barbarea Billy_cranston Carnaval_de_Jerez Ballou_(Oklahoma) Calvary_(Angel) BTR_60PBK Boggy_Peak Benjui Celtis_goudotii Castillo_de_la_Institucion_Smithsonian Boson_X Burrito_amarillo Carlos_Pasini-Hansen Beaux_Arts_Village_(Washington) Benthophilus_ctenolepidus Baja_california_Norte Canton_de_Oloron_Sainte_Marie_Est CD_Santanyí Carlos_VIII Ceramica_ibérica Ceyx_rufidorsa Casa_de_Medinasidonia CB_Tíjola Banco_de_grecia Castillo_de_la_costa_del_cabo Bad_Boys_(película_de_1983) Centre_Nacional_Català Cerqueiria Caiga_quien_caiga_(Perú) Batalla_de_Lovaina Camino_a_la_perdición Can_Manent Bunkering Bosque_mixto_de_anatolia Carbinol

html map