Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Tiro_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Helsinki_1952 San_Jon_(Nuevo_México) Terremoto_de_Yushu_de_2010 Tratados_Torrijos_Carter TEPJF Someday_(cancion_de_The_Black_Eyed_Peas) São_José_dos_Campos_(equipo_ciclista) Skate_It Salvador_(Penamacor) Siphocampylus_cavanillesii Sede_de_las_Naciones_Unidas Sphyraena_tome Sta._Elena South_Ferry_Calle_Whitehall_(linea_de_la_7_Avenida_Broadway) Tiana_Lemnitz Tomás_Andrés_y_Tubilla Siempreviva_arbórea Selección_de_balonmano_de_Rusia Sainte-Paule Times_Square–Calle_42nd_Street_(IRT_42nd_Street_Shuttle) Seibal Temporada_de_huracanes_en_el_Atlántico_de_2010 Sistema_tonal_(música) Salvador_Vidal Thanda_Royal_Zulu_F_C The_F_B_I_(serie) Tepalcatepec_(municipio) Sierra_del_Diablo Sinafobranquido Selección_omaní_de_fútbol Tokipona Sencillo_digital Sinagoga_de_la_Congregación_Israelita_Argentina Tariel_Oniani Semitica Sainte_Beuve-en-Riviere Sao_Paulo_das_Missoes Torneo_Nacional_B_1992/93 Space_Cowboys Seleccion_nacional_de_futbol_de_Croacia Shrek_the_Musical Teoría_atómica_de_Thomson Texas_DPS Todos_Santos Seleccion_neozelandesa_de_fútbol Tadó_(Chocó) The_Poet_And_The_Pendulum TAM_Linhas_Aereas Torre_Mexicana_de_Aviación Tiroteo_en_Washington_D._C._de_2013 Stanford,_Kentucky Scardinius_dergle Símbolo_menos/mas Transporte_intermodal Seninghem

html map