Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Javier_Estrada_(botanico) Jose_Manuel_Moreno_(desambiguacion) Jesús_Díaz_(villista) Life_Transmission Le_Val_Saint_Pere Les_Piedalloues_La_Noue Jose_Vidal-Beneyto Jalostotitlán_(ciudad) Kawanishi Jepresh Kalamba José_Rafael_Revenga Las_Omanas_(León) Jonesboro_(Arkansas) Instituto_del_Petróleo_(estación) Juan_Storace Janos_Bolyai Jurásico_temprano Juan_Karlos_Izagirre Juan_Tomas_Martínez_Gutierrez Kyle_Lamonte Lira_popular Jose_Alejandro_Roselott_Frias Inversion_(economia) Jesús_Cacho_Cortés Jarménil Lakabe Langley_(desambiguacion) Latinoamerica_es_un_pueblo_al_sur_de_Estados_Unidos Lista_de_galaxias Jacques-Henri_Lartigue Lista_de_personajes_en_Pucca Jose_Cantón Joseph_Guarnerius Libertad_de_partos Jacobo_de_Vorágine Jilquero_negro Joaquín_I_Néstor,_Elector_de_Brandenburgo John_Paine Larry_Young Juan_Tomas_de_Rocaberti Lasiocephalus Javier_de_la_Rosa Joaquín_Bellera Islas_Palm Jean_de_la_fontaine La_chica_que_esperó Jiǔzhang_Suanshu La_dama_de_Alejandría James_Thomson_(B_V.) La_Trinité-de-Thouberville Jose_Miguel_Bravo_de_Laguna_Bermudez J._R._Wilcock Listado_de_buques_de_la_Guerra_Civil_española José_De_Mara_(Tito)

html map