Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Banyon Bidasoa_(rio) Berthelming Browedit Celestí_Boada_i_Salvador Campylocentrum_lansbergii Benztiazida Bloqueo_patronal_agropecuario Borojoa_patinoi Años_800_a_C Biblioteca_Pública_Municipal_Albán_Cundinamarca Batalla_de_la_ciudad_de_valle Cabuérniga_(Cantabria) Bayeta_(tejido) Bolborhombus_sallaei Bytown Año_430 Beatriz_pécker Bandera_de_la_XIV_Region_de_Los_Ríos Casa_de_las_Ciencias_(Logroño) Bien_común_(Economia) Cabildo_insular_de_la_gomera Calle_59_(Manhattan) Chabria_schultzei CD_Bala_Azul Carta_a_una_senorita_en_París BASEketball Cantón_Quilanga Buenos_Aires_(Panamá) Brahmanda_Purana Catemaco_(Veracruz) Caliche_(lingüistica) Capitania_de_Rio_de_Janeiro Basso_profondo BNPB Campeonato_Mundial_de_Ciclismo_de_Montaña_de_2003 Casa_torre_de_San_Emiliano Betsaida_(banda) Chaetostoma_loborhynchos Beaurain Bidens_longifolia Berugo_carambula Borla Castillo_de_Brie-Comte-Robert Buho_de_anteojos Carlos_Correas Blonska Burger Cesar_Tovar_(futbolista_peruano) Brijad_araniaka_upanishád Bienvenida_a_la_Academia Berta_(Two_and_a_Half_Men) Chaine_des_Puys Cationes Benjamin_Virasoro

html map