Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Carlos_Bustos Cermes Bipiramide_pentagonal_elongada Aórtico Cenizo_(heraldica) Caslavska CN_Tower Casey_Stoner Buddleja_sessiliflora Cassiano_Branco Castillo_Gujo_Hachiman Benito_vicetto Batalla_de_Poitiers Centro_Municipal_de_Exposiciones Blumeopsis Blue_Mountain_Lake Celes Batalla_de_Sedán_1940 Bovaje Boissiera_squarrosa_var._glabriflora Buzau Bruno_Joaquín_Thomae Bmw_z3 Año_93 Bermejuela_(pez) Cacao_(desambiguación) Bandera_de_bello_(colombia) Bellaterra Castillo_de_Vialeva Capitulos_de_Suzumiya_Haruhi_no_Yūutsu Bordes_de_Envalira Campana_de_Afganistán Candas_Club_de_Futbol Cantón_de_Vaires_sur_Marne Campeonato_Mundial_de_Halterofilia_de_1911 Camacha Caballo_de_paso Basílica_de_Santa_Pudenciana Break-dance Año_1056 Champrond_en_Gâtine Bernécourt Benteveo_rayado Batalla_de_Boqueron Beanato Camasobres CAOVA Barkhausia_pinguis Carlos_Sanchez_de_Boado_de_la_Valgoma Centaurea_montana_subsp._lugdunensis Burcardo,_margrave_de_Austria Bertrand_tavernier Bonanza_Tour_2012 Castell-Platja_d'Aro_/_Castillo_de_Aro Bhagwan_Shree_Rajneesh

html map