Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Gregorio_Lopez_Bravo_de_Castro Medicamento_de_venta_libre Louis_alexandre_berthier Margarete_Magalhaes_Souza Mansedumbre Producido_en_España Primer_concilio_de_Braga Quitaesmalte Rafael_Quevedo_Flores Grant_Town_(Virginia_Occidental) Malapropismo Proxy Maíz_fermentado Mainland_(Órcadas) Raymond_Sommer Prévelles Microhoria_opipara Quemese_después_de_leerse Premio_del_Festival_de_Cannes_a_la_mejor_actriz Pulpa_de_soja Los_colores_de_la_montana Preboste_de_los_mercaderes Pseudochlorodesmis Ramon_IV_de_Tolosa Primera_Cronica_General_de_Espana Miguel_S._Ortiz Proclamación_de_la_Segunda_Republica_Espanola Mamacita_(sencillo) Lucio_Verginio_Rufo Quercus_robur_var._brutia Graincourt-lès-Havrincourt M.R.V.Barbosa Procesión_de_la_Buena_Muerte Luis_Martinez_Kléiser Microrregião_de_Cajazeiras Marga_Romero_Lorenzo Rally_de_Indonesia_de_1997 Precio_público Maltypus_quadrispinus Lunacepcion Prisencolinensinainciusol Rabihorcado_chico Real_Cinema Maha_Visnú Max_Matsuura Mancor_de_la_Vall_(Islas_Baleares) Maria_Esther_Zuno María_José_Lopez_González Mauricio_Israel Longnor Manuel_Díaz_Criado Miguel_Angel_Moratinos_Cuyaube Provincia_de_pacasmayo Martín_Cortes_(cosmografo) Rafael_Mújica

html map