Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Rock_Police Geografia_de_Kazajistan U_S_Grosseto_F_C Gayana,_Botanica Trimetro S-31_Almirante_García_de_los_Reyes Geoffroy_de_Montbray Infección_respiratoria_alta German_Ignacio_Riesco_Errazuriz Fútbol_Club_Cienfuegos Rio_Brigach Río_Acaponeta Municipio_de_Walker_(condado_de_Jasper,_Indiana) Tres_características_de_la_Existencia Rhinoraja_longi Imagineria_romanica_policromada_en_Cataluna Municipio_de_Westfield_(condado_de_Dodge,_Minnesota) Río_Cuadro Gobernadores_de_Chiapas Río_Han_(Corea) Urotsukidoji:_La_leyenda_del_señor_del_mal Glaucidium_brasilianum_pallens UFC_on_Fuel_TV:_Nogueira_vs._Werdum Unasam Frugeres-les-Mines Requiem_de_la_Guerra SO3 Fuente_de_la_Lancha Rorbach-lès-Dieuze Ruben_H._Fleet_Space_Theater_and_Science_Center Fuentes_(Cuenca) Unió_Mallorquina G.Don. Inflorescencia Ruta_Estatal_de_California_141 Ilex_aquifolium_var._laetevirens Imperio_de_Romania Galax,_el_cosmonauta Futbolista_del_año_en_Kazajistan Unidad_periferica_de_Retino Reina_(desambiguacion) Geotrupes_caspius Técnico_de_Electromedicina Municipio_de_Washington_(condado_de_Doniphan,_Kansas) Municipio_de_Elm_(condado_de_Gage,_Nebraska) University_at_Buffalo_(Nueva_York) Geranium_robertianum_subsp_celticum Iglesia_de_San_Juan_(Dalcahue) Umbridae Tunel_de_Meridiana Gjúki Ignacio_Mariano_de_las_Casas Rubus_fruticosus_subsp._caesius Rutineros Reserva_Hídrica_Provincial_Pampa_de_Achala

html map