Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Excedentes_del_Productor_y_Consumidor Eslovaquia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Nagano_1998 El_principe_de_la_noche Erigeron_canadensis Federico_de_Mecklemburgo_Schwerin Equivalente_de_Thevenin Eurocopa_de_futbol_1960 Francisco_José_Hervas_Jodar Facultad_de_Psicologia_(UdelaR) Enric_Rebollo Francisco_Garcia-Goyena_y_Alzugaray Francisco_Casanova_Álvarez Fenomeno_cadavérico Elementos_para_la_extracción_de_la_miel Elección_presidencial_de_Venezuela_(1998) Fraile_dominico Eduardo_Carrizosa Fontes_(Santa_Marta_de_Penaguiao) En_el_día_de_hoy_(libro) Eduardo_gasset_y_artime Federico_Rodriguez_Berlanga F._C._Vestsjælland Festival_internacional_de_jazz_(Medellín) Eduardo_Gómez Fernando_Simon_Bolívar_Tinoco Fernando_Scherer Escudo_de_singapur Estadio_Magalhães_Pinto Estela_de_los_buitres F/A_18_E/F_Super_Hornet Festival_de_Cannes_2009 Else_von_Richthofen El_barón_gitano Francisco_Dias-Corni Estatuto_Jurídico_del_Derecho_de_Asociación_Política Fire_and_water Enrique_Zuazua_Iriondo Elecciones_presidenciales_de_Colombia_de_1904 Ficus_benghalensis Edmundo_González_Robles Estacion_de_Avenue_du_Président_Kennedy Fernando_Kettler Francisco_García_Lizardi En_Directo_(album_de_Patricio_Rey) Frank_Illiano Elacatis_indicus Eleutherococcus_asperatus Edsger_Dijkstra El_Día_Después Esta_es_su_vida_(España) Edward_Salk Festival_internacional_de_cine_de_guadalajara El_modelo_Ceibal Filiberti Fidel_Cerda_Lavalle

html map