Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Myrmelachistini Operación_Tumbler_Snapper Nu2_Canis_Majoris Neurálgico Parastrobilanthes Parque_Nacional_Naciones_Unidas Participacion_preferente NGC_3689 Observatorio_astronómico_de_las_Montañas_de_Pistoia Muḥammad_ibn_Hānī_ibn_Saˁdun Pentaglottis NGC_1818 Pipala Pahudia_africana Pocha_(gastronomia) PR:BM Palomia Nuevo_León,_México Mónica_Vehil Phalaris Owl_(satelite) Pais_romanico Palacio_Brongniart Pena_Trevinca Pedro_Marrero_Aizpurúa Portador_mayoritario Pedro_Maffia Nodosáurido Oleguer_Presas NGC_6652 Partido_de_San_Nicolás Operación_Chrome_Dome Osteictio Planeta_de_Carbon Palau_del_Baro_de_Quadras Museo_de_Unterlinden Pablo_Denn Neree_Boubee Nachodka Peso_de_Guatemala Nicki_Sørensen Phyllostachys_formosana Pilas Myriam_Seco Oedipina_grandis Pesadilla_en_Elm_Street_(2010) Pajuela Piliocolobus_badius Mystras Papiro_Oxirrinco_74 Partit_Socialista_Valencia Paco_Gallardo Música_del_Litoral Neumatismo Norman_Borlaug

html map