Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Conejo_en_salmorejo Cliff_Hagan Víctor_Nuñez Yusuf_II Wikipedia_en_hindi Colección Abū_l_Walid_Hisan_ibn_Ahmad_al_Kinanī_Al_Waqasī Confederacion_Europea_de_Voleibol Venancio_Antonio_Morin Victor_Alexandre-Fredéric_Laloux Wei Winnie_(Texas) Via_Labicana Como_tu_ninguna Ad_Slinger Charlie_y_la_fábrica_de_chocolate Yucuyuxi Clasificación_académica_de_universidades_de_Chile Yequtiel_ben_Ishaq Colombo_(Brasil) Acronychia_porteri Compania_Anonima_de_Administración_y_Fomento_Eléctrico Wii_Headset Adiós_Hemingway Aeropuerto_Internacional_Las_Americas_Dr._Jose_Francisco_Pena_Gomez Vesna_Trivalic Valentin_el_Gnostico Clase_Mărăşti Val_Müstair Comite_Científico_para_la_Investigacion_en_la_Antártida Abu_Musab_al_Zarqaui Conferencia_Internacional_sobre_Atencion_Primaria_de_Salud_de_Alma_Ata Chicharrina Albert_C_L_G_Gunther Xerografia Concatedral_de_san_juan Achiet-le-Petit Ciencia_ficcion_feminista Colosus Aechmea_tinctoria Club_Deportivo_y_Social_Santa_Fe Victor_Alexandre_Frederic_Laloux Clase_Descubierta_F50/F60 Comercializacion_agrícola Consejo_Economico_y_Social_de_Túnez William_Henry_Seward Aeropuerto_Internacional_de_Mazatlán Yagodnoye_(Krasnodar) Valleys_Of_Neptune Cofradia_del_Santisimo_Cristo_de_la_Expiración_y_del_Silencio Vlokia_atra Adivina_cuánto_te_quiero Ciliosemina A_vineyard_valentine Constitucion_de_la_Unión_Soviética_de_1936

html map