Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Aquilue_y_Candarenas Angraecum_filiforme Arctogalidia Angiologia_Cirugia_Vascular Mordellistena_venezuelensis Milo_Andrus Andy_Parker Mini_espias_2:_La_isla_de_los_suenos_perdidos Autodromo_Villa_Olimpica_de_Quilpue Asimetria_estadistica Hagen Hot_Adult_Contemporary_Tracks Hugo_Berthold_von_Buttel_Reepen Harbour_Island Avatar_(pelicula) Mimosa_procera Moug. Hosok_Tere Artes_marciales_de_china Historia_de_la_relatividad_especial Mission_Hill Morfosintaxis Avenida_new_lots_(línea_canarsie) Asofed Hockey_en_los_Juegos_Asiaticos_de_2006 Grupo_Castillo_de_Tabernas Arroyo_Pindapoy_Grande Anna_Elisabet_Weirauch Hambre_Cero Ichiroku Angela_Peralta_Pino_y_su_Escuela_Rodante Ascensor_del_Hospital_Van_Buren Miomantis_kibweziana Guerra_del_Opio Hardwick_(Georgia) Avalonnectes Miss_Venezuela_1984 Ar_232 Armavir_(Armenia) Arracacia_atropurpurea Historia_de_Bel_y_el_Dragón Astrocaryum_jauari Montserrat_Armengou Araceli_Morales_López Miná_acollarado Ataecina Ideologia_burguesa Axpe_Achondo_(Vizcaya) Guajava_ooidea Guesálaz_(Navarra) Gustavo_Cerati Mohamed_El_Baradei Mulay_Ismaíl Mitos_cronicas_del_amor_descartable Arboreto_de_Chatfield

html map