Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Cinema_4D Volatil Cocaine Contrabando_de_pasiones Charytin_Goyco Alberto_Gorriz_Echarte Chiesa_di_San_Niccolò Agrostis_stricta White_Collar_(temporada_5) Zorro_marsupial_pelon Chenoa_(desambiguación) Vivo_y_Desnudo_Vol_1_y_Vol_2 Cirsium_maculatum Acentrogobius_simplex Clerodendrum_fragrans_f._pleniflorum Club_de_Deportes_Compañia_Tecno_Industrial Alberto_F._Cañas_Escalante Yerko_Ljubetic_Godoy Cocoideo Cofradia_de_Nuestra_Senora_de_la_Soledad_de_Monóvar Aconitum_commutatum W_J.Kress W._P. Adon_(Street_Fighter) Acuan_texanum Vizcondado_de_Perellós Yuri_Philipchenko Accidente_del_fuerza_aérea_polaco_Tu-154 Zapatonas Aeropuerto_de_hamburgo Villafranca_de_los_Barros Vic_le_Fesq Christina_Maria_Aguilera Condado_de_Martin Veteran_(Nueva_York) Zarigüeya_orejiblanca_de_Guayana Agave_attenuata_var_serrulata Cirsium_chatenieri Concepcion_Alos Clermont_(Ariège) Villamiel_de_Munó Agustín_Arturo_Prat_Chacon Condado_de_Stark_(Dakota_del_Norte) Colocintida Van_der_Werff Cilindro_de_Marboré Cher_(1987_album) Charles_cardale_babington Vaudeloges Adenoma_tóxico Acumulador_de_carga_rapida Adrián_Campos,_Jr. Chocolate_inglés Chicha_venezolana Valaire

html map