Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Concierto_para_piano_n_3_(Beethoven) WDC_65C02 Abey_blanco Clase_St._Louis_(1905) William_Bertram_Turrill Abū_Muhammad_al_Hasan_al_Hamdanī Aerolíneas_de_Kinshasa Ag2r_la_mondiale Véneto_por_el_Partido_Popular_Europeo Cis_hystriculus Vuelta_a_Andalucia_2000 Alberto_Ruiz_de_Galarreta Z8_GND_5296 Walerian_Borowczyk Villanueva_(Espana) Yakovlev_Yak-52 Condado_de_Cumbria Voleibol_playa_en_los_Juegos_Bolivarianos_de_2013 Aeropuerto_internacional_de_tianjin_binhai Consorcio_para_la_Gestion_de_los_Residuos_Sólidos_de_Asturias Conilhac-Corbieres Chin_Peng Aeropuerto_Jose_María_Yánez Victor_Rosso Acacia_torquata Valetta Complejidad_Irreductible A_k_a_I_D_I-O-T Abies_canadensis Colombiers_(Charente_Maritimo) Vale_das_Fontes Yusuf_Al-Mutaman Velocímetro Abreu_(distrito_municipal) Vilamacolum_(Gerona) Xuxa_(album_en_espanol) Colodión_húmedo Albert_Streit Coleccion_Schonborn Vassilli_Smyslov ZnO Valle_de_Tehuacán Chela_quangbinhensis Christoph_Preuß Weeny_Bopper Clasificación_de_Derivaciones_Farmaco_terapeuticas Vacio_de_poder Vitali_Klichkó Condado_de_Santa_Inés Aeródromo_de_Igualada_Ódena Vilma_Santos Complices_(telenovela_española) Weatherby_(Misuri) Chas_(Puy_de-Dôme) Constitucion_nacional_argentina

html map