Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Lily's_E_P Laszlo_Solyom Las_Naves Lenguas_yokutianas John_Frederick_Miller Le_Vigan_(desambiguación) Krasni_Jleborob Jaime_Milans_del_Bosch Jean-Pierre_Hoschede Larousse Invincible_(desambiguacion) Las_macabras_aventuras_del_Codigo_KND Juan_Ficicchia Leyes_del_Buen_Samaritano Isla_San_Miguel_(desambiguación) La_incredulidad_de_santo_Tomas_(Caravaggio) Iván_Vallejo La_Montana_(Guerrero) Janga Ligue_1_1998/99 Jose_Monje_Cruz Jose_Angel_Sanchez_Asiain Kearns_(Utah) Liga_arabe Lago_Huishue Jaroslav_Durych Jaco Irina_Aleksandrovna_Grudzinskaja Janet_Lynn Jesús_Antonio_Cova_Cabello Juan_Antonio_Ignacio_Fernandez_Peña_y_Angulo Italia_en_los_Juegos_Olimpicos International_Federation_of_American_Football Jerry_Lewis Linea_10_(Cercanias_Barcelona) Jorge_Majao Invierno_Cruel Keith_R._Kernspecht Juan_Carlos_I_de_España Jikkyou_Powerful_Pro_Yakyuu_11 Jose_de_Jesús_Macías_Delgado Juan_de_salazar Intervenciones_de_los_estados_unidos Languedoc-Rousillon José_Carlos_Schwartz_Hernandez Ituglanis_gracilior Julio_Escalada Judith_A_Resnik Landgraviato_de_Hesse_Darmstadt La_Alhondiga José_Tavares Ixodes Limonia_glutinosa Liorac-sur-Louyre Invasión_musulmana_de_la_península_ibérica

html map